GÜLÇİN ŞENEL YAZDI; "PASPARTU..."
Yaşadığı devrin fikir kahramanı olan adam, aynı zamanda o devrin konforunu da bozan adamdır. Eski Yunan´da Platon Akademisinin üzerinde şöyle bir levha asılıymış: Geometri bilmeyen hiç kimse bu kapıdan içeri giremez. Evet, tıpkı bunun gibi, hak ve hak

12 Temmuz 2015 Pazar 11:13
PASPARTU
Gülçin Şenel
Paspartu - Nokta-i Nazar, S. Bilgehan Eren'in Çıkmaz Sokaktan sonra yayınladığı ikinci kitabı. Yazar, çeşitli dergilerde yayınlanmış makalelerini yeni bir formda okuyucuya takdim ederken, aynı zamanda kendi yazma serüvenini de paylaşıyor. Bunu yaparken, kendi paspartusuna sığdırdığı, perspektifi, kolajı, eskizi, portresi ile, bir ressamın renklerle meydana getirdiği kompozisyon gibi, aslında kendi meselesini anlatıyor.
Nedir yazarın meselesi? Bunu, kitabın önsözünde Paspartuyu açıklarken belirtiyor yazar:
- Paspartu Bu kelimeyi ilk defa ilkokul sıralarında duymuştum, daha doğrusu okumuştum. Teknolojinin çocuklar üzerinde henüz hâkimiyet kuramadığı; bilgisayarların, akıllı telefonların, tabletlerin ve envai çeşit makinenin, çocuk saflığını iğdiş etmediği 80'li yılların ilk yarısında Siyah önlüklerle gittiğimiz ilkokul sıralarında Jules Verneokumak beni müthiş heyecanlandırır, hayâl gücümü körüklerdi.Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, Balonla Beş Hafta, Aya Yolculuk, İki Yıl Okul Tatili gibi hatırımda kalan birçok eserinin yanında bir de bende farklı bir hatırası olan 80 Günde Devri Âlem
Paspartu, işte bu kitaptaki bir karakterin adıdır. Her işi hakkıyla yapan, dürüst, samimi, herkese yardıma hazır, ruhen ve bedenen güçlü bir gençtir; tüm bu özelliklerinden dolayı da son derece dakik ve prensipli olan Bay Fogg'a yardımcı olması için önerilmiştir. ( )
İçindekiler sayfalarında da görülebileceği üzere, kitabımızı bölümlendirirken, resim sanatından ilhâmla bir tasnif tarzını tercih ettik. Bu noktada, paspartunun sanat terimleri içindeki karşılığını da bildirmiş olalım: Sergilenmek için çerçevelenen resim yahut fotoğraflarda, çerçevenin içine bunlarla birlikte yerleştirilen ve böylece çerçeveyi genişleten, fon işlevi gören kâğıt. Paspartuların küçük resimleri büyük çerçeveye alma imkânı sunması yanında, asıl kayda değer işlevi resimleri daha rahat algılanabilir ve renkleri de etkileyici kılmasıdır.
Tüm bu şerhler altında, eserimizi PASPARTU olarak isimlendirme muradımıza gelirsek, paspartu bir şeyin görülebilme alanını belirleyen kemmiyet kıstasının yanında, görüş açısı belirleyen keyfiyete dönük telkin ve tesir hüviyetinin de sahibidir.
Görüş açısı; bir kişi, olay, konu veya düşünce incelenirken, izlenen belli bir yön, yaklaşım Diğer bir deyişle, nokta-i nazar! ( )
Bu kitap, İslâm'a muhatap anlayışın dünya görüşünü örgüleştiren Üstad Necib Fazıl ve O'nun misyonunun niçinini eserler boyunca lif lif açan, kafa konforumuzu bozan Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu'nun Büyük Doğu-İBDA paspartusuna nisbetle, 2007-2015 tarihleri arasında benim paspartum içinde görünenlerin, istidadım ölçüsünde ve kelimelerin izin verdiği mikyasta tarihe düşülen kayıtlarıdır.
Kitab; Perspektif, Retrospektif, Manzara, Portre, Kadraj, Kolaj, Eskiz başlıklı yedi bölümden oluşuyor. Ancak bu bölümleri yedi farklı bölüm olarak algılamamak gerektiğini söylemeliyiz. Çünkü yazar, Gorki'ye Açık Mektup yazarken de, Niçin Yazmalı, Ne Yazmalı? diye sorarken de, Çöl Kaplanı Fahreddin Paşadan bahsederken de, Kafa Konforumuzu Bozan Adamın davasını ve onun çilesini kendine dert edinmeye çalışan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Şöyle ki:
- Yaşadığı devrin fikir kahramanı olan adam, aynı zamanda o devrin konforunu da bozan adamdır. Eski Yunan'da Platon Akademisinin üzerinde şöyle bir levha asılıymış: Geometri bilmeyen hiç kimse bu kapıdan içeri giremez. Evet, tıpkı bunun gibi, hak ve hakikat adına asrının konforunu bozmayan adam da, kahramanlık dairesinin eşiğine tek bir adım bile atamaz. Zira hakiki mütefekkir, rahatı kaçırmak için vardır; rahata konmak yahud rahata buyur etmek için değil. Aşikârdır ki, rahata konmayan adam da, rahatına düşkün olanlara ziyadesiyle rahatsızlık verir. ( )
Ve bugün, -asitle bazı ayıran litmus paper hakikatince- kafa yormaya değil kafa çekmeye alışmış sözde aydınından, güneşi ceketinin astarı içinde kaybetmiş marka müslümanına; liboş demokratından, nonoş hürriyetçisine; şen sıpa sürüsünün kumandası altında olup da dâvâ sahibi olduğunu sanan omurgasızlara kadar, tüm sahte ve kahpeleri ayıklayan, hepsinin rahatını bozan Mütefekkir Mirzabeyoğlu!.. Salih Mirzabeyoğlu asrın konforunu bozan adamdır. Bundan dolayı da, adam olmanın sadece iki ayak üzerinde durmak olduğunu zannedenler, onun yaşadıkları karşısında kuzuların sessizliğini oynamaktadır.
Kısaca, işte bu sessizliği, bir paspartuya yerleştirmektedir yazar.
Kitabı temin etmek için: Kökler Derneği Yayınları - 0538 818 91 79
Baran Dergisi 442. Sayı
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Nabız Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.